Czego szukasz?

Popularne posty

czwartek, 4 stycznia 2018

Placki z batata z sosem grzybowy

Placki z batata z fit sosem z grzybów leśnych.



Placuszki z batata z warzywami to pyszny zamiennik standardowych placków ziemniaczanych. Smażone na odrobinie tłuszczu są o wiele zdrowsze i pyszniejsze! Podane z fit sosem grzybowym tworzą rewelacyjną całość!


Składniki na sos grzybowy:

250 g grzybów leśnych (ja dodałam podgrzybki)
1 cebula 
0,5 kostki bulionu ekologicznego
50 ml mleka 
łyżeczka mąki ziemniaczanej 
masło
sól, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.  
Świeża natka pietruszki do posypania.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone i umyte grzyby i razem podsmażyć. Zalać szklanką wody dodać bulion, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarenkach. Wszystko dusić jakieś 25 min. Następnie wymieszać mleko z mąką i powoli dodawać do wywaru cały czas mieszając.  Dusić wszystko razem 5 min i doprawić do smaku. Podawać posypane natką. 

Składniki na placki:

1 duży batat
1 marchewka
2 łyżki mąki kukurydzianej 
2 jajka
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, cebula granulowana. 
natka pietruszki

Batata i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko wymieszać.
Smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. 

Podawać z sosem grzybowym :)


 

Pasztet z soczewicy

 Pasztet z soczewicy.


Soczysty i świeży  pasztet z soczewicy i warzyw. 
Można jeść go solo, z żurawiną albo pieczywem!
Jak kto lubi ;)

Składniki na małą foremkę 20x13:

 200 g suchej soczewicy
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku 
3 jajka 
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cebula granulowana, czosnek mielony, papryka słodka, papryka ostra


Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie do delikatnego rozgotowania, ale nie na papkę!
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek.
Marchewkę i pietruszkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku podsmażyć aż warzywa zmiękną. Ugotowaną soczewicę dodać do reszty warzyw i wymieszać "na ogniu". Masę należy wystudzić i dodać jajka oraz przyprawy. 
Wszystko należy wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej oliwą. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 min. 
Pasztet należy ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce zanim wyciągniemy go z foremki. 


Ciasto czekoladowe z fasoli.

Fit brownie z czerwonej fasoli.



Wszyscy kochają to ciacho!!!
Pyszne brownie z czerwonej fasoli zaskakuje nawet największych ciastopożeraczy!
Taką fit słodkość po prostu trzeba spróbować!
Na dodatek przepis jest banalnie prosty.





Składniki na keksówkę około 30 cm 

2 puszki odsączonej czerwonej fasoli
2 bardzo dojrzałe banany
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki ksylitolu (kto lubi bardzo słodko może dodać więcej)
6 łyżeczek ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
garść suszonej żurawiny
garść jagód goi + do ozdoby
olej rzepakowy bądź inny tłuszcz do posmarowania blaszki
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml mleka

Fasolę, banany, jajka, miód, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia  wrzucamy do blendera kielichowego i wszystko razem blendujemy. Powstała masa powinna być dość rzadka.
Następnie dodajemy żurawinę i jagody goi. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 min. 
Czekoladę rozpuszczamy z w rondelku z mlekiem i polewamy gotowe ciasto.
Posypujemy jagodami goi i zajadamy jak szaleni do ostatniego kawałka!