Placki z batata z fit sosem z grzybów leśnych.
Placuszki z batata z warzywami to pyszny zamiennik standardowych placków ziemniaczanych. Smażone na odrobinie tłuszczu są o wiele zdrowsze i pyszniejsze! Podane z fit sosem grzybowym tworzą rewelacyjną całość!
Składniki na sos grzybowy:
250 g grzybów leśnych (ja dodałam podgrzybki)
1 cebula
0,5 kostki bulionu ekologicznego
50 ml mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło
sól, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.
Świeża natka pietruszki do posypania.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone i umyte grzyby i razem podsmażyć. Zalać szklanką wody dodać bulion, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarenkach. Wszystko dusić jakieś 25 min. Następnie wymieszać mleko z mąką i powoli dodawać do wywaru cały czas mieszając. Dusić wszystko razem 5 min i doprawić do smaku. Podawać posypane natką.
Składniki na placki:
1 duży batat
1 marchewka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, cebula granulowana.
natka pietruszki
Batata i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko wymieszać.
Smażyć na oliwie z oliwek z obu stron.
Podawać z sosem grzybowym :)