Śledzie w musztardzie
Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi!
Tym razem pod pierzynką musztardową.
Idealnie nadają się na zdrową przekąskę!
Są proste w wykonaniu i smaczne w zjadaniu :)
Składniki:
500 g śledzi solonych lub w occie (co kto lubi bardziej)
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam ten ze zdjęcia obok, idealnie zastępuje majonez lub śmietanę)
odrobina świeżo mielonego pieprzu
pół łyżeczki kurkumy
Śledzie- tym razem wybrałam solone, należy wymoczyć jakieś 2-3 h w dużej ilości wody.
Następnie pokroić je w cienkie paski, idealne na raz!
Musztardy, przyprawy i jogurt połączyć i dokładnie razem wymieszać.
Dodać do śledzi i wszystko razem wymieszać.
Nałożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i poczekać 2 dni :)
Śledzie ładnie przejdą sosem musztardowym i będą idealne do zjedzenia!
Smacznego!