Czego szukasz?

Popularne posty

niedziela, 9 grudnia 2018

śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi!

Tym razem pod pierzynką musztardową.

Idealnie nadają się na zdrową przekąskę! 

Są proste w wykonaniu i smaczne w zjadaniu :)

Składniki:
 
500 g śledzi solonych lub w occie (co kto lubi bardziej)
2 łyżki musztardy miodowej 
2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam ten ze zdjęcia obok, idealnie zastępuje majonez lub śmietanę)
odrobina świeżo mielonego pieprzu 
pół łyżeczki kurkumy 
 
  

 Śledzie- tym razem wybrałam solone, należy wymoczyć jakieś 2-3 h w dużej ilości wody.
Następnie pokroić je w cienkie paski, idealne na raz!
Musztardy, przyprawy i jogurt połączyć i dokładnie razem wymieszać.
Dodać do śledzi i wszystko razem  wymieszać.
Nałożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i poczekać 2 dni :)
Śledzie ładnie przejdą sosem musztardowym i będą idealne do zjedzenia!
Smacznego!