Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem
Moja mini papryczka w zdrowszej wersji.
Mini bo każda z nich nie jest większa od jabłka!
Farsz z kaszy gryczanej zamiast białego ryżu, mięso drobiowe i warzywa.
Wszystko ma zdrowsze zamienniki, więc trzeba je wykorzystywać !
Składniki na 5 mini papryk:
5 papryk
250 g mięsa mielonego z indyka
50 g kaszy gryczanej prażonej (przed ugotowaniem)
2 jajka
pół małej cukini
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
garść szpinaku
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać mięso i przyprawy smażyć 5 minut.
Dodać startą cukinię na grubych oczkach. Podsmażyć i odlać nadmiar wody.
Dodać szpinak i podsmażyć wszystko 2 min.
Ściągnąć z ognia i dodać całe jajka. Wszystko wymieszać na gorącej patelni.
Paprykę przekroić 1 cm od ogonka i oczyścić z pestek.
Przygotowanym farszem wypełnić paprykę.
Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włożyć nafaszerowana paprykę, a obok "kapelusze".
Piec około 35 mi.
Smacznego!
Największy interesant Kiki!!!