Czego szukasz?

Popularne posty

niedziela, 4 marca 2018

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i mięsem

 

Moja mini papryczka w zdrowszej wersji. 

Mini bo każda z nich nie jest większa od jabłka! 

Farsz z kaszy gryczanej zamiast białego ryżu, mięso drobiowe i warzywa. 

Wszystko ma zdrowsze zamienniki, więc trzeba je wykorzystywać ! 

 


Składniki na 5 mini papryk:


5 papryk 
250 g mięsa mielonego z indyka
50 g kaszy gryczanej prażonej (przed ugotowaniem)
2 jajka
pół małej cukini
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku 
garść szpinaku 
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona


Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
 Dodać mięso i przyprawy smażyć 5 minut.
Dodać startą cukinię na grubych oczkach. Podsmażyć i odlać nadmiar wody.
 Dodać szpinak i podsmażyć wszystko 2 min. 
Ściągnąć z ognia i dodać całe jajka. Wszystko wymieszać na gorącej patelni.  
Paprykę przekroić 1 cm od ogonka i oczyścić z pestek. 
Przygotowanym farszem wypełnić paprykę.
Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włożyć nafaszerowana paprykę, a obok "kapelusze". 
Piec około 35 mi.
Smacznego!


 Największy interesant Kiki!!!