Czego szukasz?

Popularne posty

środa, 21 marca 2018

Babeczki wielkanocne

Fit babeczki wielkanocne


Babeczki idealnie nadają się do koszyczka wielkanocnego jak i na świąteczny stół. 

Pomimo, że bez glutenu i w wersji fit, smakują jak tradycyjna Babka Wielkanocna!

Z podwójnych proporcji można upiec babkę piaskową tradycyjnych rozmiarów. 

Moje babeczki z nutką szaleństwa czyli "fit lukru" rozpływają się w ustach! 

I znikają z talerzy... cudem udało mi się zrobić zdjęcia!!!

 

Składniki na 12 babeczek:

50 g mąki jaglanej
35 g mąki kokoswej
25g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
50 g ksylitolu
50 g oleju kokosowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
150 ml mleka

Lukier opcjonalnie:
50 g ksylitolu + 2 łyżki wody 

 Wszystkie składniki połączyć w misce za pomocą blendera.
Ciasto powinno być lejące.
 Masę wlać do sylikonowych foremek.
 Babeczki piec przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W garnku na małym ogniu, rozpuścić zmielony ksylitol z odrobiną wody. 
Zimne babeczki polewać ostudzonym lukrem/rozpuszczoną gorzką czekoladą/ 
albo pudrem z ksylitolu.
Co kto lubi!