Fit babeczki wielkanocne
Babeczki idealnie nadają się do koszyczka wielkanocnego jak i na świąteczny stół.
Pomimo, że bez glutenu i w wersji fit, smakują jak tradycyjna Babka Wielkanocna!
Z podwójnych proporcji można upiec babkę piaskową tradycyjnych rozmiarów.
Moje babeczki z nutką szaleństwa czyli "fit lukru" rozpływają się w ustach!
I znikają z talerzy... cudem udało mi się zrobić zdjęcia!!!
Składniki na 12 babeczek:
50 g mąki jaglanej
35 g mąki kokoswej
25g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
50 g ksylitolu
50 g oleju kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
Lukier opcjonalnie:
50 g ksylitolu + 2 łyżki wody
Wszystkie składniki połączyć w misce za pomocą blendera.
Ciasto powinno być lejące.
Masę wlać do sylikonowych foremek.
Babeczki piec przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W garnku na małym ogniu, rozpuścić zmielony ksylitol z odrobiną wody.
Zimne babeczki polewać ostudzonym lukrem/rozpuszczoną gorzką czekoladą/
albo pudrem z ksylitolu.
Co kto lubi!