Fioletowe ziemniaki? Czemu nie ;)
Indyk w sosie miodowo-musztardowym to wyjątkowo soczyste mięsko.
Podane z ulubionymi warzywami to połączenie idealne.
Fioletowe ziemniaki aktualnie dostępne są w znanych nam super marketach.
W smaku nie wiele różnią się od normalnych ale i tak warto spróbować czegoś nowego.
Podaję przepis na obiad dla 4 osób :)
Składniki:
filet z indyka
1 kg fioletowych ziemniaków
rozmaryn
Sałatka do obiadu :pomidorki koktajlowe, ogórek, kalafior i sezam- można podawać to co się lubi
Skłądniki na marynatę do kurczaka:
3/4 szklanki płynnego miodu
3/4 szklanki musztardy
3/4 szklanki oleju
ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli.
Składniki marynaty należy dokładnie ze sobą wymieszać. Umyty filet z indyka pokroić na 4 części i zanurzyć w miseczce z marynatą. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko na patelnie, włącznie z marynatą. Podsmażać przez parę minut, następnie zmniejszyć ogień i dusić indyczka pod przykryciem przez około 30 min.
Ziemniaki oczyścić, nie obierać! Tuż pod skórką znajduje się dużo wartościowych składników. Umyte ziemniaczki przepołowić, jeśli są bardzo duże to pokroić na ćwiartki.Następnie zmieszać je w misce z oliwą, solą pieprzem i rozmarynem. Wyrzucić na blaszkę i piec w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 stopni.
Mamy obiad!
Smacznego :)