Czego szukasz?

Popularne posty

środa, 8 listopada 2017

Fit babaeczki z borówkami

Fit babeczki z mąki jaglanej z borówkami


 Masz ochotę na deser, a nie masz czasu?
 Te fit babeczki są idealne na szybki i zdrowy deser. Smakują nawet najbardziej wybrednym łasuchom.

Składniki:
130 g mąki jaglanej 
50 g ksylitolu
1 jajko
50 ml mleka
50 ml oleju kokosowego
5 g proszku do pieczenia
150 g borówek amerykańskich 


Mleko, mąkę, olej, jajko,ksylitol i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 min. Możemy podawać udekorowane jogurtem greckim i świeżymi borówkami.
 Pychotka!
  

Pasta z marchewki

Pasta z marchewki i kaszy jaglanej-idealna na przekąskę


Taką pastę można zajadać bez wyrzutów sumienia! Idealna na kanapkę do śniadania. Sprawdzi się również jako zdrowa przekąska zajadana z selerem naciowym albo ogórkiem.
Prosta w wykonaniu, a pyszna w zjadaniu.

Składniki:
0,5 kg marchwi
1 cebula
50 g suchej kaszy jaglanej
oliwa
sezam
sos sojowy
Przyprawy: sól, pieprz, papryka: ostra, słodka i wędzona.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na na oliwie, dodać pokrojoną marchewkę i podsmażyć, Wszystko poddusić z sosem sojowym i szklanką wody. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Jaglankę dodać do reszty składników, doprawić i wszystko razem zblendować.
 Podawać posypane sezamem. 

Smacznego!

Fit biszkoptowy omlet z owocami

Zdrowe śniadanie to podstawa!




Śniadanie musi być nie tylko zdrowe i dawać energię na cały dzień,
ale musi być smaczne! Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest biszkoptowy omlet ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

Składniki:
3 białka jaj od szczęśliwych kur
2 łyżki mąki ryżowej/kukurydzianej
1 łyżeczka ksylitolu
odrobina proszku do pieczenia
maliny i/lub borówki
jogurt naturalny
olej kokosowy do smażenia

Białka ubić na sztywno, dodać mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i malinki. Składniki delikatnie wymieszać. Wylać na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Smażyć z obu stron kilka minut. Podawać z owocami np. borówkami i polane jogurtem naturalnym. 

Takie śniadanka można jeść codziennie :)

Pudding Chia

Deser... mega pyszny i totalnie fit!


Na diecie też można "grzeszyć". Bo kto powiedział, że dieta ma być nudna?
Jeśli nasze smakołyki są przygotowane ze zdrowych składników to chcemy grzeszyć!
Pudding z chia to najlepszy dowód na to, że można połączyć zdrowie i słodki smak!


Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego
20 g chia
1 banan
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki masła orzechowego
60 ml mleka kokosowego
100g borówek
20g płatków owsianych
20g nasion słonecznika
20 g płatków migdałowych
ksylitol

I warstwa:
Jogurt połączyć z chia.

II warstwa:
Banana, kakao, masło orzechowe i mleko kokosowe zblędować.

III warstwa 
Borówki pogrzać w rondelku z łyżeczką ksylitolu.

IV warstwa:
płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe uprażyć na patelni.



Tak podany deser będzie nie tylko efektowny, ale smaczny i zdrowy.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z fioletowymi ziemniakami

Fioletowe ziemniaki? Czemu nie ;)




Indyk w sosie miodowo-musztardowym to wyjątkowo soczyste mięsko. 
Podane z ulubionymi warzywami to połączenie idealne.
 Fioletowe ziemniaki aktualnie dostępne są w znanych nam super marketach. 
W smaku nie wiele różnią się od normalnych ale i tak warto spróbować czegoś nowego. 

Podaję przepis na obiad dla 4 osób :)

Składniki:
filet z indyka
1 kg fioletowych ziemniaków
rozmaryn

Sałatka do obiadu :pomidorki koktajlowe, ogórek, kalafior i sezam- można  podawać to co się lubi

Skłądniki na marynatę do kurczaka:
3/4 szklanki płynnego miodu
3/4 szklanki musztardy
3/4 szklanki oleju
ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli.

Składniki marynaty należy dokładnie ze sobą wymieszać. Umyty filet z indyka pokroić na 4 części i zanurzyć w miseczce z marynatą. Odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie przełożyć wszystko na patelnie, włącznie z marynatą. Podsmażać przez parę minut, następnie zmniejszyć ogień i dusić indyczka pod przykryciem przez około 30 min. 

Ziemniaki oczyścić, nie obierać! Tuż pod skórką znajduje się dużo wartościowych składników. Umyte ziemniaczki przepołowić, jeśli są bardzo duże to pokroić na ćwiartki.Następnie zmieszać je w misce z oliwą, solą pieprzem i rozmarynem. Wyrzucić na blaszkę i piec w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 stopni. 

Mamy obiad!
Smacznego :)