Czego szukasz?

Popularne posty

środa, 14 lutego 2018

Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw i fasoli

 Sycący i jakże zdrowy krem! 
Uwielbiam zupy-kremy które mogą zastąpić mi główne danie w codziennym menu. 
Do kremu z białych warzyw bez obawy przemycamy fasolę. Smak jej jest znikomy więc możemy podawać ją bez obaw! 
Fasola jak większość roślin strączkowych jest zdrowa i bogata w białko, którego nie powinno zabraknąć w codziennym odżywianiu! 
Moją zupę podałam z wędzoną papryką i pesto pietruszkowych.
Link do pesto:

Składniki:
1 cebula
1 por
pół selera 
2 pietruszki
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 szklanki ugotowanej fasoli
1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego ekologicznego)
3 liście laurowe 
3 ziela angielskie
sól pieprz
oliwa

Pokrojonego pora, cebulę i czosnek pokroić i wrzucić na patelnie na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zeszklenia. Selera, pietruszkę, ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do zeszklonych warzyw. Smażyć wszystko około 10 min. Warzywa zalać bulionem, dodać ziele i liście (ważne żeby pamiętać ile dodajemy do zupy-przed blendowaniem należy je wyciągnąć!). Gotować około 20 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę i gotować wszystko razem jakieś 10 min do miękkości warzyw.
Po ostygnięciu zupy zblendować na krem.
Podawać udekorowane mieloną papryką wędzoną i pesto pietruszkowym.
Smacznego!
  

 

Pesto z natki

Pesto z natki pietruszki


 Pesto z naszej "polskiej bazylii", szybkie proste i tanie. 

Smak... na pewno zaskoczy!

Doskonały dodatek do makaronu, zup czy chleba.  

 

Składniki:

Pęczek natki pietruszki
20 g parmezanu
1 ząbek czosnku 
50 ml oliwy z oliwek 
10 migdałów
sól i pieprz do smaku   

Natkę pietruszki wymyć i osuszyć włożyć do naczynia z resztą składników. 
Wszystko razem pulsacyjnie zblendować. Nie należy "męczyć" pietruszki bo będzie gorzka!
Ja użyłam blendera kielichowego, kilka sekund i pesto gotowe!
Smacznego!