Krem z białych warzyw i fasoli
Sycący i jakże zdrowy krem!
Uwielbiam zupy-kremy które mogą zastąpić mi główne danie w codziennym menu.
Do kremu z białych warzyw bez obawy przemycamy fasolę. Smak jej jest znikomy więc możemy podawać ją bez obaw!
Fasola jak większość roślin strączkowych jest zdrowa i bogata w białko, którego nie powinno zabraknąć w codziennym odżywianiu!
Moją zupę podałam z wędzoną papryką i pesto pietruszkowych.
Link do pesto:
Składniki:
1 cebula
1 por
pół selera
2 pietruszki
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 szklanki ugotowanej fasoli
1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego ekologicznego)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól pieprz
oliwa
Pokrojonego pora, cebulę i czosnek pokroić i wrzucić na patelnie na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zeszklenia. Selera, pietruszkę, ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do zeszklonych warzyw. Smażyć wszystko około 10 min. Warzywa zalać bulionem, dodać ziele i liście (ważne żeby pamiętać ile dodajemy do zupy-przed blendowaniem należy je wyciągnąć!). Gotować około 20 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę i gotować wszystko razem jakieś 10 min do miękkości warzyw.
Po ostygnięciu zupy zblendować na krem.
Podawać udekorowane mieloną papryką wędzoną i pesto pietruszkowym.
Smacznego!