Chłodnik z botwinki i ogórków
Coś orzeźwiającego na gorące lato!
Pyszny zdrowy i niskokaloryczny chłodnik z botwinki i ogórków poleca się na obiad!
Zdrowa, smaczna i szybka w wykonaniu zupa na lato!
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 długi świeży ogórek
4 ogórki małosolne
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
250 ml jogurtu naturalnego (ja wybieram bez laktozy:)
300 ml kefiru (też bez laktozy)
Sól, pieprz
Buraczki zetrzeć na tarce zalać wodą do przykrycia warzyw.
Gotować z posoloną wodą około 3 min i dodać posiekane liście botwinki i gotować razem kolejne
5 min.Wodę z warzywami ostudzić (np. w większym garnku z zimną wodą, będzie szybciej)
Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Do garnka z warzywami dodać sok z cytryny, jogurt i kefir. Wszystko razem wymieszać dodać sól i pieprz do smaku.
Smacznego!