Czego szukasz?

Popularne posty

piątek, 20 kwietnia 2018

Miszmasz strączkowy

Strączki z kaszą i warzywami


Warzywa strączkowe jeść trzeba! 

Ale nikt nie ma pomysłu co z nich zrobić.

A przecież najprostsze i najszybsze dania pochodzą właśnie ze strączków! 

Na takie proste danie potrzeba nam zaledwie 20 min

 i mamy obiad na 2 dni :) 

Gotujemy i jemy!

 

Składniki na 4 porcje:

1 puszka zielonej soczewicy
1 puszka kukurydzy gold
200 g szpinaku 
2 cebula czerwona 
2 ząbki czosnku 
100 g pieczarek 
2 marchewki 
100 g kaszy bulgur 
3 jajka 
pęczek natki pietruszki  
3 łyżki oleju kokosowego
sól himalajska, pieprz cytrynowy, papryka ostra

Wszystkie warzywa należy drobno pokroić!!!
Cebulę i czosnek zeszklić na odrobinie oleju kokosowego. Następnie dodać marchewkę i smażyć jakieś 5 min, aby marchewka była trochę miększa. Dodać pieczarki, a następnie szpinak.
 Wszystko poddusić pod przykryciem 5 min.
 Dodać soczewicę, kukurydzę, posiekaną natkę i ugotowaną kaszę bulgur( nie rozgotować kaszy!) 
Doprawić do smaku.
Na koniec gotowania dodać 2 łyżki oleju kokosowego i wbić jajka.
 Wszystko podsmażyć parę minut ciągle mieszając! 
Obiad gotowy :)
 Smacznego