Makaron pełnoziarnisty z pieczonymi pulpetami z sosem pomidorowym i rukolą
Włoska pasta spaghetti bolognese to ulubione danie mojej przyjaciółki.
Niestety nie jest to szczyt, a nawet mały pagórek zdrowego odżywiania.
Co zrobić, żeby takie danie było zdrowe i dawało nam odpowiednią ilość składników pokarmowych?
Dodać dużo warzyw i produkt białkowy!!!
Każde danie które przygotowujemy musi mieć zbilansowaną ilość mikro i makro składników.
Dlatego przygotowałam dla niej idealnie zbilansową
pastę a'la bolognese.
Składniki dla 4 osób:
400 g fileta z kurczaka
200 ml passaty pomidorowej
200 g pomidorów bez skóry/ bądź pomidory z puszki
2 jajka
200 g suchego pełnoziarnistego makaronu/lub makaronu białkowego
2 średnie cebule
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
150 g rukoli
natka pietruszki
oliwa, sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra,suszona bazylia i oregano, liść laurowy, ziele angielskie, erytrytol
Do zmielonego mięsa drobiowego dodać jajka, bardzo drobno pokrojoną jedną cebulę, startą na tarce marchewkę i przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować z nich małe kulki średnicy około 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec kuleczki przez 25 min.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kilka minut. Następnie dolać passaty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, bazylię i oregano. Gotować na małym ogniu około 25 min.
Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i erytrytolem.
Gotowe pulpety dodać do sosu i gotować jeszcze 5 min.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem z pulpetami i posypujemy świeżą rucolą.
Smacznego!