Czego szukasz?

Popularne posty

czwartek, 12 kwietnia 2018

Makaron z pieczonymi pulpetami

Makaron pełnoziarnisty z pieczonymi pulpetami z sosem pomidorowym i rukolą

  

Włoska pasta spaghetti bolognese to ulubione danie mojej przyjaciółki. 

Niestety nie jest to szczyt, a nawet mały pagórek zdrowego odżywiania.

Co zrobić, żeby takie danie było zdrowe i dawało nam odpowiednią ilość składników pokarmowych?

 Dodać dużo warzyw i produkt białkowy!!! 

Każde danie które przygotowujemy musi mieć zbilansowaną ilość mikro i makro składników.

Dlatego przygotowałam dla niej idealnie zbilansową

 pastę a'la bolognese.

 

Składniki dla 4 osób:

400 g fileta z kurczaka
200 ml passaty pomidorowej
200 g pomidorów bez skóry/ bądź pomidory z puszki 
2 jajka 
200 g suchego pełnoziarnistego makaronu/lub makaronu białkowego
2 średnie cebule
1 średnia marchewka 
2 ząbki czosnku 
150 g rukoli 
natka pietruszki
oliwa, sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra,suszona bazylia i oregano, liść laurowy, ziele angielskie, erytrytol

Do zmielonego mięsa drobiowego dodać jajka, bardzo drobno pokrojoną jedną cebulę, startą na tarce marchewkę i przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować z nich małe kulki średnicy około 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec kuleczki przez 25 min.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i smażyć  kilka minut. Następnie dolać passaty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, bazylię i oregano. Gotować na małym ogniu około 25 min. 
Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i erytrytolem.
Gotowe pulpety dodać do sosu i gotować jeszcze 5 min. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem z pulpetami i posypujemy świeżą rucolą. 
Smacznego!