Bezglutenowe fit krokiety
Żeby jeść zdrowo nie musimy rezygnować z ulubionych dań.
Wystarczy znaleźć kilka zdrowszych zamienników i możemy szamać do woli! Naleśniki na krokiety przygotowałam dokładnie tak samo jak w przepisie z poprzedniego posta: https://rudywkuchni.blogspot.com/2018/01/nalesniki-z-maki-z-ciecierzycy.html
W przygotowaniu krokietów zamiast bułki tartej użyłam płatków jaglanych a jeśli chodzi o farsz... totalna dowolność!
Ja miałam ochotę na szpinak i pieczarki.
Składniki na farsz:
50 g szpinaku
300 g pieczarek
1 mała cebula
2 jajka
3/4 szklanki płatków jaglanych-panierka
olej rzepakowy,oliwa
sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, dodać sól i pieprz, chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i dusić jakieś 10 min. Dorzucić szpinak, poddusić 5 min. Odlać wodę. W frazie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki faszerować, złożyć po bokach następnie zawinąć w rulon.
Przygotowane krokiety obtoczyć w jajku i płatkach jaglanych. Smażyć na patelni na oliwie z każdej strony.
Zajadać ze smakiem!