Czego szukasz?

Popularne posty

środa, 9 maja 2018

Wytrawne muffiny

Muffinki jajeczne w wersji z warzywami i z szynką


Muffinki w 2 wersjach!

Co kto lubi :)

Idealne na przekąskę, można zabrać do pudełka i pyszna zdrowa przekąska jest zawsze pod ręką. 

Muffinki warzywne idealnie nadają się do obiadu.

 

Składniki na 9 porcji z szynką:

4 jajka
20 dag kruchej dobrej wędliny
1  marchewka 
1 cebula
oliwa, sól, pieprz, papryka czerwona, curry 

Cebulę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach,
 podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
Wędlinę posiekać bardzo drobno i rozkruszyć, dodać do warzyw i delikatnie podsmażyć.
Jajka roztrzepać i dodać przyprawy, a następnie dodać przestudzone warzywa i wędlinę z patelni.  Wymieszać z jajkami. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.


Składniki na 12 porcji muffin warzywnych:

4 jajka
50 g rozdrobnionego szpinaku 
puszka zielonej soczewicy
pół małej cukini
sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula granulowana


Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i po 15 min odsączyć wodę. Rozgrzać patelnie i na kropli oliwy podsmażyć cukinię i szpinak. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy, a następnie dodać przestudzone warzywa z patelni.  Wymieszać z jajkami. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min. 

Smacznego!

 


Placuszki z cukini

Placuszki z cukini

 

Szybkie, zdrowe, idealne na obiad albo przekąskę.  

 

Składniki:

1 średnia cukinia 
2 jajka  
50 g mąki kukurydzianej
oliwa
sól, pieprz 

Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić, po 15 min odsączyć nadmiar wody.
Dodać jajka i mąkę oraz przyprawy, wszystko wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na odrobinie oliwy.
Zjadać solo albo z pomidorkami.
Smacznego!