Muffinki jajeczne w wersji z warzywami i z szynką
Muffinki w 2 wersjach!
Co kto lubi :)
Idealne na przekąskę, można zabrać do pudełka i pyszna zdrowa przekąska jest zawsze pod ręką.
Muffinki warzywne idealnie nadają się do obiadu.
Składniki na 9 porcji z szynką:
4 jajka
20 dag kruchej dobrej wędliny
1 marchewka
1 cebula
oliwa, sól, pieprz, papryka czerwona, curry
Cebulę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach,
podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
Wędlinę posiekać bardzo drobno i rozkruszyć, dodać do warzyw i delikatnie podsmażyć.
Jajka roztrzepać i dodać przyprawy, a następnie dodać przestudzone warzywa i wędlinę z patelni. Wymieszać z jajkami. Przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Składniki na 12 porcji muffin warzywnych:
4 jajka
50 g rozdrobnionego szpinaku
puszka zielonej soczewicy
pół małej cukini
sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula granulowana
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i po 15 min odsączyć wodę. Rozgrzać patelnie i na kropli oliwy podsmażyć cukinię i szpinak. Jajka
roztrzepać i dodać przyprawy, a następnie dodać przestudzone warzywa z patelni. Wymieszać z jajkami. Przełożyć do foremek na
muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Smacznego!