Białkowy makaron z krewetkami
Krewetki na obiad... mMmMMm
... na samą myśl cieknie mi ślinka!
Podany z makaronem i świeżymi warzywami...
Zdrowym makaronem bo z czarnej fasoli...
Jestem totalnie na TAK!
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu białkowego (ja wybieram z czarnej fasoli)
450 g krewetek
350 g pomidorków koktajlowych
100 g rucoli
mały kawałek świeżego imbiru
cytryna lub limonka
50 ml białego wytrawnego wina (może być bez)
100 ml oliwy z oliwek
pęczek świeżej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, byle by al'dente!!!
Na dużej patelni, najlepiej typu wok, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i starty na tarce imbir, wszystko lekko podsmażamy.
Dorzucamy krewetki (oliwa musi być bardzo dobrze rozgrzana) i podlewamy winem smażymy około 4-5 min lub do wyparowania wina. Dodajemy posiekana natkę pietruszki i sok z limonki, smażymy nie dłużej niż minutę. Na koniec na patelnie dodajemy ugotowany makaron, sól i pieprz, wszystko delikatnie mieszamy.
Makaron przekładamy na talerze dodajemy pomidorki koktajlowe i posypujemy rucolą.
Smacznego !