Czego szukasz?

Popularne posty

niedziela, 5 listopada 2017

Jesienny krem z pieczonej dyni.

Jak jesień-to tylko dynia!



Gdy przychodzi jesień, w głowie natychmiast pojawiają się przepisy związane z dynią!
Tak było i tym razem. Powiał mocniejszy wiatr, deszcz zmienił powietrze, zrobiło się zimno. Więc powstał pyszny i rozgrzewający krem z dyni i batata. 

Składniki:

1 mała dynia
1 batat 
1 cebula
1 ząbek czosnku 
kawałek świeżego imbiru
200 ml mleczka kokosowego
400 ml wody
masło do smażenia
pestki dyni do ozdoby
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry.

Dynie dokładnie wydrążyć i umyć.
Pokrojoną w dość duże kawałki piec przez 25 min wraz z obranym i pokrojonym batatem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po wystudzeniu obrać dynię i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na masełku, dodać czosnek i imbir.
Po 2 minutach dodać batata i dynię. 
Zalać wszystko wodą i mlekiem kokosowym, gotować 10 min.
Dodać przyprawy według smaku.
Po ostudzeniu wszystko razem zblędować.
Podawać z prażonymi pestkami dyni!

Smacznego :)