Jak jesień-to tylko dynia!
Gdy przychodzi jesień, w głowie natychmiast pojawiają się przepisy związane z dynią!
Tak było i tym razem. Powiał mocniejszy wiatr, deszcz zmienił powietrze, zrobiło się zimno. Więc powstał pyszny i rozgrzewający krem z dyni i batata.
Składniki:
1 mała dynia
1 batat
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
200 ml mleczka kokosowego
400 ml wody
masło do smażenia
pestki dyni do ozdoby
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry.
Dynie dokładnie wydrążyć i umyć.
Pokrojoną w dość duże kawałki piec przez 25 min wraz z obranym i pokrojonym batatem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po wystudzeniu obrać dynię i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na masełku, dodać czosnek i imbir.
Po 2 minutach dodać batata i dynię.
Zalać wszystko wodą i mlekiem kokosowym, gotować 10 min.
Dodać przyprawy według smaku.
Po ostudzeniu wszystko razem zblędować.
Podawać z prażonymi pestkami dyni!
Smacznego :)