Czego szukasz?

Popularne posty

czwartek, 11 stycznia 2018

Kofta z sałatką i fetą

Wołowa kofta z sałatką z grilowanych warzyw, serem feta i sosem miodowo musztardowym.

 



Najlepsza sałatka jaką zrobiłam. 
Połączenie mięsa wołowego z grillowanymi warzywami, serem feta i pysznym sosem to niebo w gębie. 






Składniki na kofty 8 szt.:
 
400 g mięsa mielonego
przyprawy: sól himalajska, pieprz, dużo papryki słodkiej, mało papryki ostrej, czosnek, dużo lubczyku.

Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Grillujemy przez około 6 min na rozgrzanym grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. 




Składniki na sałatkę 4 porcje:

1 pomidor
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula czerwona
1 papryka
1 główka sałaty lodowej
100 g sera typu feta
sól


Kroimy w 0,5-1 cm plasterki: bakłażan, cukinia, cebula, pomidor.
Bakłażana i cukinie solimy i skrapiamy oliwą, odstawiamy na 15 min. Następnie grillujemy około 3 min z każdej ze stron
Paprykę kroimy w szerokie paski można ją grillować, ja upiekłam w piekarniku z cebulą przez 10 min w 200 stopniach. 
Sałatę najlepiej porwać według uznania. 
Posypać pokruszonym serem feta.

Składniki na sos:

2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy
Składniki wymieszać odstawić na 15 min żeby się przegryzło.
Polać sałatkę i kofty.