Wołowa kofta z sałatką z grilowanych warzyw, serem feta i sosem miodowo musztardowym.
Najlepsza sałatka jaką zrobiłam.
Połączenie mięsa wołowego z grillowanymi warzywami, serem feta i pysznym sosem to niebo w gębie.
Składniki na kofty 8 szt.:
przyprawy: sól himalajska, pieprz, dużo papryki słodkiej, mało papryki ostrej, czosnek, dużo lubczyku.
Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Grillujemy przez około 6 min na rozgrzanym grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Składniki na sałatkę 4 porcje:
1 pomidor
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula czerwona
1 papryka
1 główka sałaty lodowej
100 g sera typu feta
sól
Kroimy w 0,5-1 cm plasterki: bakłażan, cukinia, cebula, pomidor.
Bakłażana i cukinie solimy i skrapiamy oliwą, odstawiamy na 15 min. Następnie grillujemy około 3 min z każdej ze stron
Paprykę kroimy w szerokie paski można ją grillować, ja upiekłam w piekarniku z cebulą przez 10 min w 200 stopniach.
Sałatę najlepiej porwać według uznania.
Posypać pokruszonym serem feta.
Składniki na sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy
Składniki wymieszać odstawić na 15 min żeby się przegryzło.
Polać sałatkę i kofty.