Pieczone bataty z sosem koperkowym
Pokochajmy zdrowe przekąski!
Kto nie lubi frytek?!
A kto wie jak bardzo są nie zdrowe?
Pewnie wszyscy którzy to czytacie :)
Dlatego pieczone bataty, które mają niższy IG od ziemniaków są naszą zdrowszą alternatywą 💓
Składniki:
3 łyżki jogurtu greckiego
Pęczek koperku
Oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka,
Batata dokładnie umyć (nie obierać!)
Pokroić w paski na grubość tak jak lubimy
(im grubsze tym musimy dłużej piec)
W misce wymieszać pokrojone bataty, odrobinę oliwy, szczyptę soli, pieprz, papryki i czosnek granulowany, wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wyłożyć frytki na blaszce i piec około 35-45 min. muszą być miękkie!
Sos: Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, pieprzem i solą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz