Pasztet z soczewicy.
Soczysty i świeży pasztet z soczewicy i warzyw.
Można jeść go solo, z żurawiną albo pieczywem!
Jak kto lubi ;)
Składniki na małą foremkę 20x13:
200 g suchej soczewicy
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cebula granulowana, czosnek mielony, papryka słodka, papryka ostra
Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie do delikatnego rozgotowania, ale nie na papkę!
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek.
Marchewkę i pietruszkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku podsmażyć aż warzywa zmiękną. Ugotowaną soczewicę dodać do reszty warzyw i wymieszać "na ogniu". Masę należy wystudzić i dodać jajka oraz przyprawy.
Wszystko należy wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej oliwą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 min.
Pasztet należy ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce zanim wyciągniemy go z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz