Czego szukasz?

Popularne posty

czwartek, 4 stycznia 2018

Pasztet z soczewicy

 Pasztet z soczewicy.


Soczysty i świeży  pasztet z soczewicy i warzyw. 
Można jeść go solo, z żurawiną albo pieczywem!
Jak kto lubi ;)

Składniki na małą foremkę 20x13:

 200 g suchej soczewicy
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku 
3 jajka 
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cebula granulowana, czosnek mielony, papryka słodka, papryka ostra


Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w osolonej wodzie do delikatnego rozgotowania, ale nie na papkę!
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek.
Marchewkę i pietruszkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku podsmażyć aż warzywa zmiękną. Ugotowaną soczewicę dodać do reszty warzyw i wymieszać "na ogniu". Masę należy wystudzić i dodać jajka oraz przyprawy. 
Wszystko należy wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej oliwą. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 min. 
Pasztet należy ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce zanim wyciągniemy go z foremki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz