Sałatka z pieczonym burakiem i fetą.
Uwielbiam takie łamanie smaków!
Słona feta i słodki pieczony burak to jest to!
Sałatka idealna na obiad albo na przekąskę.
Idealnie komponuje się z sosem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Zapraszam do przepisu :)
Składniki:
1 burak
50 g fety
10 czarnych oliwek
5 pomidorków koktajlowych
garść sałaty lodowej
garść roszponki
pół małej czerwonej cebuli
mała garść ziaren słonecznika
mała garść kiełków rzodkiewki
pieprz, oliwa, sos balsamiczny.
Buraka w całości piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez godzinę. Po upieczeniu ostudzić zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Fetę pokroić na kawałki takiej samej wielkości jak buraka. Pomidorki jeśli są duże, podzielić na pól.
Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie składniki razem wymieszać, polać oliwą i sosem balsamicznym.
Posypać uprażonym słonecznikiem i kiełkami.
Smacznego!