Czego szukasz?

Popularne posty

czwartek, 4 stycznia 2018

Placki z batata z sosem grzybowy

Placki z batata z fit sosem z grzybów leśnych.



Placuszki z batata z warzywami to pyszny zamiennik standardowych placków ziemniaczanych. Smażone na odrobinie tłuszczu są o wiele zdrowsze i pyszniejsze! Podane z fit sosem grzybowym tworzą rewelacyjną całość!


Składniki na sos grzybowy:

250 g grzybów leśnych (ja dodałam podgrzybki)
1 cebula 
0,5 kostki bulionu ekologicznego
50 ml mleka 
łyżeczka mąki ziemniaczanej 
masło
sól, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.  
Świeża natka pietruszki do posypania.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone i umyte grzyby i razem podsmażyć. Zalać szklanką wody dodać bulion, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarenkach. Wszystko dusić jakieś 25 min. Następnie wymieszać mleko z mąką i powoli dodawać do wywaru cały czas mieszając.  Dusić wszystko razem 5 min i doprawić do smaku. Podawać posypane natką. 

Składniki na placki:

1 duży batat
1 marchewka
2 łyżki mąki kukurydzianej 
2 jajka
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, cebula granulowana. 
natka pietruszki

Batata i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko wymieszać.
Smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. 

Podawać z sosem grzybowym :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz