Ziemniak a'la kumpir z twarożkiem i czerwoną fasolą
Pieczony ziemniak prawie jak kumpir.
Pomiędzy pysznymi ciastami jemy postne dania!
Postne ale dalej wartościowe!
Pieczony ziemniak prawie jak z ogniska z takim twarożkiem wzbogaconym o zdrowe źródło białka czyli fasolę to cud miód palce lizać!
Składniki na 4 porcje:
1 kg małych ziemniaków
200 g chudego lub półtłustego twarogu
150 g serka wiejskiego ze szczypiorkiem
100 g sera typu feta
1 dymka
1 puszka czerwonej fasoli
sól, pieprz, czosnek granulowany
oliwa z oliwek
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować! Drobno ponacinać każdy ziemniak z góry. Wymieszać w misce z oliwą, solą i pieprzem. Piec przez godzinę bądź dłużej zależy jak duży i twardy jest ziemniak, w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki pieczemy w mundurkach bo tylko tak zjemy witaminki, które się w nich kryją, inaczej jemy samą sacharozę!
Twaróg, serek wiejski i fete, ugniatamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekaną dymkę i fasolę, wszystko mieszamy.
Twarożek podajemy z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego !