Śródziemnomorska zupa z małżami i ciecierzycą
Owoce morza i ciecierzyca... tak to zdecydowanie kuchnia śródziemnomorska!
Moja ulubiona ciecierzyca połączona z małżami na bulionie indyczo-warzywnym.
Buliony które gotuję do zup, są zawsze na mięsie drobiowym które obieram ze skóry i tłuszczu. Nie dodaję wegety, magii czy kostek rosołowych, jedynie warzywa, zioła, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Zawsze zdrowo!
Składniki:
Puszka ciecierzycy (jeśli wybierzesz suchą to musi być namoczona przez 12h, a następnie gotowana 1,5 h)
0,6 kg mięsa małż
2 ziemniaki
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
2 marchewki z bulionu
1 pietruszka z bulionu
pół cytryny
250 jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy)
oliwa do smażenia
Sól himalajska, pieprz, lubczyk, pieprz cytrynowy, kolendra w ziarnach
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki na oliwie do zeszklenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki dorzucić na patelnie, smażyć wszystko około 5-7 min.
Do dużego garnka wlać 1,5 l bulionu, wrzucić warzywa z patelni i ziemniaki pokrojone w małą kostkę około 1 cm i zagotować. Dorzucić ciecierzycę i gotować do miękkości ziemniaków.
Następnie dodać małże oraz marchewki i pietruszkę rozdrobnioną widelcem. Gotować przez 5 min. Dodać wszystkie przyprawy, kolendrę rozgnieść nożem, wlać sok z połowy cytryny. Zdjąć z ognia.
Jogurt rozmieszać w miseczce z chochelką zupy dodać do reszty powoli wlewając i mieszając.
Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Mniam!