Czego szukasz?

Popularne posty

poniedziałek, 2 lipca 2018

Florentynki

Zdrowe ciasteczka Florentynki

 

Zdrowe i smaczne ciasteczka z płatków migdałowych.

Doskonałe na przekąskę, jako małe co nieco 💚💚💚

Błyskawiczne w przygotowaniu i pieczeniu! 

Błyskawicznie też znikają ze słoika! 

Można je przechowywać nawet do 2 tyg w szczelnie zamkniętym pojemniku :)

 

 

 Składniki:

100 g płatków migdałowych

25 g ziaren słonecznika 

50 g ksylitolu

1 białko świeżego jaja od szczęśliwej kurki

50 gorzkiej czekolady (ze skórką pomarańczową będzie idealna)


Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady połączyć w miseczce. Dokładnie wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na papierze do pieczenia za pomocą łyżki uformować płaskie ciasteczka o średnicy około 5 cm. Piec w piekarniku około 15 min (trzeba sprawdzać, żeby się nie przypaliły, ale był chrupkie).

Czekoladę rozpuścić w pojemniczku w kąpieli wodnej. Ciasteczka ostudzić. Cieniutką warstwę czekolady położyć na spód ciasteczka, po ostudzeniu czekolady, polać odrobiną wierzch ciastka. 

Ciasteczka gotowe, można zajadać!

Ale z głową :)

Smacznego!