Molwa w sosie kaparowym,
puree z ziemniaków i groszku
Sos kaparowy już długo za mną "chodził" :)
Idealny do jasnych mięs i ryb.
Tym razem wybrałam molwe,
ale i z dorszem skomponuje się idealnie.
Słono kwaśny smak przełamuje słodkie puree z ziemniaków i zielonego groszku.
Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu...
I o to chodzi!
Ma być szybko, zdrowo i smacznie!
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg ryby
60 g kaparów (mały słoik)
2 żółtka
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
0,4 l bulionu
cytryna
0,5 kg ziemniaków
puszka zielonego groszku
odrobina mleka
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
Rybę podzielić na 4 części, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, polać sokiem z cytryny.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez max 15 min.
Na patelni rozgrzać masło i połączyć z mąką, wrzucić odsączone kapary i dodać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać odrobinę soku z cytryny i startej skórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Groszek odsączyć z zalewy i zblendować z ziemniakami i odrobiną mleka.
Smacznego!
Moje małe prywatne ristorante! ;)