Czego szukasz?

Popularne posty

wtorek, 27 lutego 2018

Ryba w sosie kaparowym

Molwa w sosie kaparowym,

puree z ziemniaków i groszku

 Sos kaparowy już długo za mną "chodził" :)
Idealny do jasnych mięs i ryb.
 Tym razem wybrałam molwe, 
ale i z dorszem skomponuje się idealnie. 
Słono kwaśny smak przełamuje słodkie puree z ziemniaków i zielonego groszku. 
Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu...
 I o to chodzi!
Ma być szybko, zdrowo i smacznie! 


Składniki na 4 porcje:

0,5 kg ryby 
60 g kaparów (mały słoik)
2 żółtka 
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej 
0,4 l bulionu 
cytryna
0,5 kg ziemniaków 
puszka zielonego groszku
odrobina mleka
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny 

Rybę podzielić na 4 części, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, polać sokiem z cytryny.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez max 15 min.
Na patelni rozgrzać masło i połączyć z mąką, wrzucić odsączone kapary i dodać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać odrobinę soku z cytryny i startej skórki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Groszek odsączyć z zalewy i zblendować z ziemniakami i odrobiną mleka.
Smacznego!


Moje małe prywatne ristorante! ;)