Czego szukasz?

Popularne posty

sobota, 16 czerwca 2018

Fit carbonara

Fit spaghetti a'la carbonara

 

Mniam!

Jak dobrze, że w polskich sklepach pojawiają się zamienniki niezdrowych produktów! Weźmy taki makaron... nie wiele różni się smakiem a jest zdrowy i na dodatek białkowy! Fani włoskiej kuchni wreszcie mogą jeść bezgrzesznie swoje ukochane pasty! 

Na talerzu carbonara w wersji zdrowszej, po mimo że z makaronem białkowym bez boczku i śmietany to smakuje rewelacyjnie!

Dużym plusem carbonary jest to, że czas wykonania tego dania to tyle co ugotowanie makaronu :) 

 

Składniki na 3 porcje:

 250 g makaronu z ciecierzycy (dostępny w biedronce)
200 g kurczaka wędzonego
100 ml mleka 2% 
2 jajka
10 g parmezanu 
sól, pieprz, oliwa

Makaron białkowy wrzucić na wrzącą osoloną z odrobiną oliwy wodę. Gotować  max 6 min, często mieszając! Makaron musi być ugotowany al'dente.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i "podsmażyć" a raczej podpiec na suchej patelni, dodać mleko, parmezan i doprowadzić do wrzenia. Dodać na patelnie makaron, posolić i popieprzyć a następnie wbić całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i zajadać ze smakiem!

Proponuje do takiego dania dorzucić jakąś małą sałatkę, żeby dostarczyć witaminki dla naszych organizmów :)
Moja propozycja: sałata, ogórek, papryka, oliwa z oliwek i sos balsamico. 

Smacznego!!!