Wytrawne gofry z batatów
Tego trzeba spróbować!
Jeśli lubisz bataty, te gofry są właśnie dla Ciebie!
Pyszne wytrawne gofry możesz podawać z czym lubisz.
W mojej wersji gofry podałam z zieloną soczewicą i szpinakiem.
Składniki na 4 gofry:
1 batat
3 łyżki mąki jaglanej
1 jajko
1 mała cebula czerwona
olej do smarowania gofrownicy
Sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany.
Batata gotujemy w osolonej wodzie i robimy z niego puree.
Dodajemy mąkę jajko, cebulę i przyprawy-do smaku.
Wszystko razem mieszamy.
Na rozgrzaną gofrownicę przekładamy masę i pieczemy około 7 min.
Farsz:
100 g zielonej soczewicy
150 g szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 min.
Szpinak smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą i czosnkiem.
Soczewicę łączymy ze szpinakiem doprawiamy i gotowe :)