Sałatka z brokułem ziemniakami i jajkiem.
Kolejny szybki przepis na zdrowy i wartościowy obiad.
Sałatka z brokuła, jajek, pomidora, fasolki szparagowej, cebuli i ziemniaków to energetyczny a zarazem lekki posiłek.
Warzywa są spoko!
Składniki na 4 porcje:
1 brokuł
1 cebula czerwona
2 pomidory
2 ziemniaki
200 g fasolki szparagowej zielonej
4 jajka
koperek
2 ząbki czosnku
250 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Brokuł
rozdrobnić na małe różyczki, ziemniaki pokroić na kawałki około 1,5 cm.
Brokuł, fasolkę i ziemniaki ugotować osobno w lekko osolonej wodzie.
Warzywa nie mogą się rozgotować bo stracą swoje wartości odżywcze!
Dlatego warzywa zawsze muszą być gotowane al dente.
Pomidora pokroić w grubą kostkę 1,5 cm, cebulę w piórka. Jajka ugotować na twardo.
Jogurt połączyć z posiekanym koperkiem, czosnkiem solą i pieprzem.
Ugotowane i surowe warzywa wymieszać razem, udekorować jajkami i polać sosem czosnkowym.
Smacznego!