Czego szukasz?

Popularne posty

wtorek, 13 marca 2018

Fit Leśny mech

Leśny mech bezglutenowy i zdrowy!



Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną na klombach mych myśli zasianych za młodu...

 Taaak czujemy wiosnę pełna parą... także na talerzach!!!

Leśny mech jako zdrowsze ciacho idealne na pyszny wiosenny deser.

Pieczemy i jemy! 

 

Składniki na foremkę około 36 cm:

200 g mąki jaglanej
90 mąki ziemniaczanej
4 jajka
100 g ksylitolu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g świeżego szpinaku
100 g oleju kokosowego

Składniki na krem:

2 puszki mleczka kokosowego (około 400ml)
70 g ksylitolu
odrobina soku z cytryny

Do ozdoby:
Truskawki
Granat

Ciasto:
Szpinak umyty i osuszony zblendować.
Żółtka jaj zmiksować z ksylitolem. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach. Dodać szpinak, dalej miksując na gładką masę. 
Białka jaj ubić na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. 
Piec w piekarniku przez 45 min, nagrzanym do 180 stopni. 
 Ciasto po upieczeniu ostudzić, odciąć warstwę około 2 cm i skruszyć.
Jeśli ciasto wyszło nam bardzo suche, można je skropić gorzką herbatą.
Masa:
 Mleko kokosowe włożyć do lodówki na parę godzin lub dzień i schłodzić tak aby woda odłączyła się od reszty (powinna zostać twarda konsystencja).
Mleko kokosowe zmiksować z ksylitolem na sztywną masę dodać sok z cytryny.
Wykonanie:
Na spód ciasta rozprowadzić krem kokosowy i posypać kruszonką. Ja zrobiłam to w tortownicy, żeby utrzymać kształt. Schłodzić w lodówce, tak aby wszystko sztywno stało, najlepiej jeden dzień.
Do dekoracji jak i przełamania słodkiego smaku dodałam granat i truskawki. 
Smacznego !






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz