Leśny mech bezglutenowy i zdrowy!
Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną na klombach mych myśli zasianych za młodu...
Taaak czujemy wiosnę pełna parą... także na talerzach!!!
Leśny mech jako zdrowsze ciacho idealne na pyszny wiosenny deser.
Pieczemy i jemy!
Składniki na foremkę około 36 cm:
200 g mąki jaglanej
90 mąki ziemniaczanej
4 jajka
100 g ksylitolu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g świeżego szpinaku
100 g oleju kokosowego
Składniki na krem:
2 puszki mleczka kokosowego (około 400ml)
70 g ksylitolu
odrobina soku z cytryny
Do ozdoby:
Truskawki
Granat
200 g mąki jaglanej
90 mąki ziemniaczanej
4 jajka
100 g ksylitolu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g świeżego szpinaku
100 g oleju kokosowego
Składniki na krem:
2 puszki mleczka kokosowego (około 400ml)
70 g ksylitolu
odrobina soku z cytryny
Do ozdoby:
Truskawki
Granat
Ciasto:
Szpinak umyty i osuszony zblendować.
Żółtka jaj zmiksować z ksylitolem. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach. Dodać szpinak, dalej miksując na gładką masę.
Białka jaj ubić na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej olejem kokosowym.
Piec w piekarniku przez 45 min, nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto po upieczeniu ostudzić, odciąć warstwę około 2 cm i skruszyć.
Jeśli ciasto wyszło nam bardzo suche, można je skropić gorzką herbatą.
Masa:
Mleko kokosowe włożyć do lodówki na parę godzin lub dzień i schłodzić
tak aby woda odłączyła się od reszty (powinna zostać twarda
konsystencja).
Mleko kokosowe zmiksować z ksylitolem na sztywną masę dodać sok z cytryny.
Wykonanie:
Na spód ciasta rozprowadzić krem kokosowy i posypać kruszonką. Ja zrobiłam to w tortownicy, żeby utrzymać kształt. Schłodzić w lodówce, tak aby wszystko sztywno stało, najlepiej jeden dzień.
Do dekoracji jak i przełamania słodkiego smaku dodałam granat i truskawki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz