Racuchy z mąki owsianej
Pyszne racuchy z jabłkami to smaki naszego dzieciństwa!
Posypane cukrem pudrem... niebo w gębie.
Ale czy można je jeść bez wyrzutów sumienia?
A można 😍
Jeśli użyjemy mąki owsianej, a zamiast zwykłego białego cukru ksylitol, dodając ulubione białko i nie smażąc na tłuszczu...
To mamy zdrowszą wersję racuchów!
Składniki na około 15 placków:
200 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane np. bez glutenu)
100 ml mleka bez laktozy
100 ml wody gazowanej (ja wybieram Muszyniankę)
25 g ulubionego białka (opcjonalnie) ja wybieram PDM Herbalife- dzięki temu racuchy są słodsze, a nie musimy używać cukru!
3 jajka
2 jabłka
odrobina cynamonu
szczypta soli
40 g ksylitolu
Mąkę z mlekiem, wodą (jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej wody) , białkiem, jabłkami i przyprawami łączymy za pomocą miksera.
Jabłka obieramy, dzielimy na 4 części i kroimy w cienkie plasterki.
Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie (ja użyłam dobrej patelni do naleśników, dzięki temu nie muszę dodawać tłuszczu do smażenia, jeśli jednak takowej nie posiadacie to polecam odrobinę oleju kokosowego)
Wlewamy na patelnie ciasto i smażymy z obu stron. Wystarczy 2 min, aby placki były już gotowe.
Ksylitol mielimy w młynku np. do kawy, z czego powstaje nam "cukier puder" do posypania naszych zdrowych racuchów.
Smacznego ! :)