Szybki krem z soczewicy
Ekspresowy, mega smaczny a co najważniejsze pożywny krem z czerwonej soczewicy!
Czas jaki poświęciłam na przygotowanie zupki to 30 min!
Przepis nawet dla najbardziej opornych "kucharzy" ;)
Składniki:
350 g soczewicy przed ugotowaniem
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
500 ml passaty
sól, himalajska, pieprz-do smaku; curry, kurkuma, garam masala - po szczypcie
liść laurowy, ziele angielskie, świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
oliwa z oliwek
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do wody dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Nie należy jej rozgotować
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy do zeszklenia.
Dodajemy posiekany czosnek i startą na grubych oczkach marchewkę. Chwilę smażymy.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa, przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody i passatą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie-przed zblendowaniem należy to wyciągnąć więc warto pamiętać ile listków i ziarenek się wrzuca :)
Gotujemy wszystko około 5 min.
Zupę blendujemy i przyprawiamy.
Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendra!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz